Slavný rodák z Věvrova (Webrowa) – Johann V. Starzl

Dne 4. března 2017 ve věku 90 let zemřel Thomas Starzl, který uskutečnil první transplantaci jater na světě. Starzl se narodil 11. března 1926 v Le Mars ve státě Iowa, v rodině redaktora novin a spisovatele sci-fi Romana Fredericka Starzla a Anny Laury Fitzgeraldové, která byl učitelkou a zdravotní sestrou. Starzl v roce 1963 uskutečnil první transplantaci jater na světě.

Jeho otec Roman Frederick Starzl se považuje za průkopníka americké sci-fi literatury. Narodil se dne 10.12.1899 v Le Mars (USA), zemřel 8. 4. 1976 tamtéž.

Otec Romana Fredericka Starzla, tedy praotec Thomase byl Johann (John) V. Starzl. Johann se narodil dne 9. dubna 1865 ve Věvrově (Webrowa), tedy v místě které tehdy náleželo do Rakouska – Uherska a po roce 1918 se stalo součástí Československa jako oblast sudetská s převážnou většinou německého obyvatelstva. To už ovšem jeho rodiče Josef Starzl a Magdalena rozená Rüba pobývaly za mořem, protože v roce 1878 opustili evropský kontinent se svými 5 dětmi (včetně Johanna).

Na fotografii je Johann Starcl zhruba v roce 1931

Tam Johann koupil německé noviny Der Herold, který se později přejmenovaly na Le Mars Globe Post. V těchto novinách začínal Roman Frederick jako reportér na začátku jeho spisovatelské kariéry.

Odkaz na záznam narození v matrice

Johannův otec byl Josef Starzl vysloužilý voják, který pocházel stejně jako jeho otec Georg Starzl z obce Sadl (Sedlec u Poběžovic) číslo 33. Johannova matka se jmenovala Magdalena rozená Rüba, dcera Johanna Rüby, sedláka ze statku Webrova č. 12 a Barbary rozené Schamberger původem z obce Waldorf.

Takže tolik k historii jednoho slavného německého rodu, který pocházel z území dnešní České republiky.

Zdroj: internetové stránky Dr. Thomase Starzla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *