Rudolf Leberl – rodák ze Semněvic (Hochsemlowitz)

Jedním ze slavných rodáku z malé obce Semněvice je hudební skladatel Rudolf Leberl.

Rudolf Leberl se narodil 25. dubna 1884 v Semněvicích (Hoch-Semlowitz) v selském kraji u Horšovského Týna (Bischofteinitz).

Odkaz na matriku narození

Narodil se podle tohoto záznamu semněvické křestní matriky 25. dubna roku 1884 a ještě téhož dne byl v semněvickém kostele sv. Jiří mučedníka farářem Josefem Maraßem i pokřtěn. Novorozencův otec Franz Leberl byl učitelem na zdejší německé obecné škole v čp. 21, což byl i rodný dům dítěte, jakož i synem Georga Leberla, majitele usedlosti v Meclově (Metzling) čp. 13, a jeho ženy Agnes, roz. Tiché ze Srbů (Sirb) čp. 39.

Chlapcova matka Franziska byla pak dcerou Josefa Mühlbauera, majitele usedlosti čp. 14 v Novém Prenetu (Neuprennet, dnes Nový Spálenec, část obce Česká Kubice), a jeho ženy Franzisky, roz. Gruberové ze Starého Prenetu (Altprennet, dnes Starý Spálenec, část obce Česká Kubice) čp. 16, okresní hejtmanství Domažlice (Taus) – kmotrem dítěte se stal Andreas Baierl, řídící učitel v Maxově (Maxberg) čp. 25.

Pozdější přípis vypovídá i o svatbě Rudolfa Leberla dne 28. září roku 1914 s Gabrielou Křížovou ve Vídni a také o jeho vystoupení z katolické církve 22. února 1940 v tehdy „říšských“ Prachaticích (Prachatitz), po němž zůstal jen „gottgläubig“, tj. věřící v Boha.

Po absolvování konzervatoře se rozhodl pro pedagogickou dráhu, v níž hudba měla v učitelském vzdělávání budoucích, převážně vesnických kantorů německých šumavských škol význam dosud prvořadý.

Sám skládal a jeho láska podle svědectví jiné z jeho žaček platila zejména komorní tvorbě a také písňovému bohatství rodného kraje. Prý mezi jejími někdejšími kolegy dodnes koluje útlý sešitek s Leberlovými vlastními písněmi, které vydal pod pseudonymem Rulf Lautner.

Školní rada Josef Bürger ho prý po roce 1938 přiměl k sbírání a úpravám šumavského hudebního folklóru, čehož výsledkem se staly sborníky Volkslieder aus dem Böhmerwald a Volkstänze aus dem Böhmerwald, dodnes používané krajanskými národopisnými soubory. Možná leckoho překvapí, když na internetové síti www najde i Leberlovy komorní skladby ve špičkových nahrávkách třeba našeho Sukova kvarteta pro cizí firmu (jde přitom právě o tzv. Böhmerwaldquartett, skladbu na české hudební scéně jinak neznámou, kterou prý měli v repertoáru i Vídeňští filharmonici). Roku 1992 zazněl k výročí skIadatelova úmrtí jeden z jeho smyčcových kvartetů o svatodušních svátcích v prostorách Sudetoněmeckého domu v Mnichově.

Rudolf Leberl, který se svými krajany věrně sdílel osud vyhnance, zemřel v péči své dcery v Sulzbachu blízko bavorského Řezna (Regensburg) 3. září 1952, tedy šest let po odsunu, a na sulzbašském hřbitově najdeme i jeho hrob. Není to vlastně odtud zase tak daleko domů.

Zdroj: www.kohoutikriz.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *